Sharm El Sheikh

Sharm El Sheik egy roppant fiatal város a Sínai-félszigeten, mely kifejezetten a turisták fogadására jött létre. A sivatag és a tenger határán terül el. Roppant kedvező fekvése miatt válhatott Egyiptom leggyorsabban fejlődő városává.

Pár évvel ezelőtt egy szimpla kisváros volt, ahol a helyi lakosok nagy része halászatból élt. Akkoriban még el sem tudták volna képzelni, hogy ekkora és ilyen fejlődésen megy keresztül a térség, és ekkora hasznot hajt a városnak az idegenforgalom. A város két részre oszlik, az óvárosban laknak az állandó lakosok, ez a város kisebbik része. Sokkal nagyobb területet foglal el az a része a városnak, ahová az idelátogatókat várják. Rengeteg szálloda és szórakozóhely, gyönyörű sétányok, ez valóban kifejezetten a vendégek számára épült.

Ebbe a városba főként búvárkodás miatt jönnek az idelátogatók. A búvárok számára a Vörös-tenger az ideális álomkép, és ezáltal Sharm El Sheikh az elképzelhető legideálisabb merülőhely. Erre egész szolgálató hálózat épült ki ezen a térségen. Mondhatjuk, hogy Sharm El Sheikh a búvárok paradicsoma. Itt is legkedveltebb a Tirán-szigetek, mely egy valóságos korallzátony erdőt rejt a tenger mélyén. Hasonlóan nagyszerű hely erre a célra a Ras Mohamed Nemzeti Park, mely szinte érintetlen élővilágot tár elénk. Az Akabai-öböl irányában 80 km hosszú korallszirt húzódik, továbbá a világ második legnagyobb korallzátonya is itt található.

Aki nem kifejezetten búvárkodni jön a Sínai-félsziget déli részére, annak is akad bőven látnivaló. A sínai-hegy innen délről indul. A vallásos emberek számára ez szent hely, Mózes itt kapta meg a tíz parancsolatot.

Serabit el Khadim területén rengeteg épületet tártak fel az archeológusok a harmadik dinasztia idejéből. Ezek az épületek közel 5000 évesek, érdemes vetni rájuk egy pillantást.

A Kék sivatag egyedülálló az egész világon. Jean Verame belga művésznek elképesztő ötlete támadt. 1980-ban a sziklákat kékre festette. Az ő akciója óta már több száz szikla vált kékké, azóta hívják úgy, hogy a Kék sivatag.