Szent Katalin kolostor

A Sínai-félszigeten két olyan zarándoklathely van, melyet a modern zarándokok meglátogatnak, bár inkább kíváncsiságból, mint hithűségből. Az egyik a Sínai-hegy, a másik pedig a hegy lábánál épült Szent Katalin kolostor.

A Szent Katalin falu a kolostor közelében van, nemrég még Al-Milga volt a neve, de turisztikai szempontból lényegesnek vélték Szent Katalin falunak átkeresztelni. Napjainkban a falu inkább már egy modern üdülőhely, mint zarándoklathely. A helyiek ezt kihasználva túrákat szerveznek a hegyekbe és minden körülményt megteremtettek, hogy fogadni tudják a látogató áradatot.

A Szent Katalin kolostor nem egy múzeum, akármilyen hihetetlen, ez ma is működő kolostor, huszonkét szerzetes él jelenleg a falai között. A szerzetesrendet a IV. században Heléna bizánci császárnő alapította. A legenda szerint éppen ezen a helyen volt az égő csipkebokor, ahol Mózes megkapta az isteni kinyilatkoztatást. Az elnevezést Szent Katalin alexandriai mártírról kapta, akit hite miatt végeztek ki.

A kolostor nagyon megváltozott az utóbbi években. Alkalmazkodott az idegenforgalmi igényekhez, falai között szálloda működik. Nemrég II. János Pál pápa is meglátogatta a kolostort.

A kolostortól két út vezet a hegytetőre, a Teve-ösvény és a Bűnbocsánat ösvénye. A Teve-ösvény, nevéből jól következtethetünk rá, hogy tevével is jól járható. A Bűnbocsánat lépcsője, mely 3000 lépcsőből áll, egyetlen szerzetes készítette. Úgy akart bűnbocsánatot nyerni, hogy lehetővé tette az emberek számára, hogy eljussanak egészen Illés próféta pihenőjéig, mely egy gyönyörű hely. Félsivatagi növényzet uralja és a ciprusok hozzávetőlegesen ötszáz évesek, melyek a kút mellett állnak.

A Katalin-hegyet ettől a pihenőtől érdemes megközelíteni, mely félnapos túrát igényel. Ez egész Egyiptom legmagasabb csúcsa, 2642 méter magas. Az ide vezető út könnyen követhető. Egyetlen csúcs van csak, melyet érdemes meglátogatni, ahol egy elhagyott ortodox kápolna áll. A másik kettő sajnos törmelék halom, ahol valaha rendőr bázis állt. Mégis érdemes megtenni ezt a fárasztó utat, hiszen tiszta időben egészen a Vörös-tengerig ellátni. Lenyűgöző látvány.