Stockholm látnivalók

Svédország fővárosa sokat köszönhet Alfred Nobelnek, aki világhírűvé tette Stockholmot.

Stockholm húsz szigeten és félszigeten terül el, a Mälaren tó Balti-tengerre nyíló bejáratánál. A város neve először Birger Jarl királyi helytartónak a lübecki kereskedőknek adó- és vámmentességet ígérő okiratán szerepel. A helytartó 1250 táján építtette fel a Három Korona várat (Tre Kronor) azért, hogy ezzel elejét vegye a tengeren garázdálkodó kalózhajók támadásának. Stockholm első épülete a Mälaren és a Balti-tenger közti fogalmat szabályozta, s a hajóforgalom ellenőrzése céljából sorompóval nyitható cölöpsáncot vertek a szigetet körülvevő víz medrébe. Innen eredhet a település neve is, ugyanis a stock cölöpöt, a holm pedig szigetet jelent. A város magjának három fő szigete Stadsholmen, Helgeandsholmen és Riddarholmen. Az Alfred Nobel (1833–96) által alapított Nobel-díjakat minden év decemberében itt adják át, kivéve a békedíjat, amelyet Oslóban nyújtanak át.

Stockholm Svédország

Stockholm Látnivalók

Stockholmnak a közeli szigetekkel összekötött történelmi központját 1980 óta Óvárosnak (Gamla Stan) hívják. Előtte csak „Városnak”, vagy „Hidak közötti Városnak” nevezték. Itt található a parlament két háza, a Királyi Palota, ahol ma XVI. Károly Gusztáv király él, és a Riddarholms-templom, amely a svéd királyok temetkezési helye.

A stockholmi Királyi Palota a világ legnagyobb olyan palotája, amelyet államfő használ. Az épületet a 13. századi Tre Kronor alapjaira emelték 1697–1754 között, miután tűzvész pusztított a városban. A több mint 600 szobás palotában megtekinthetők a királyi lakosztályok, az állami csarnok, a lovasság lakosztályai, a kincstár, a Tre Kronor Palota Múzeum és a III. Gusztáv kori régiségek múzemuma. Különleges élményt nyújt az őrségváltás.

Stockholm látnivalók

Az Óváros középkori utcái közül több ma régiségkereskedésekkel teli sétálóutca. A 17. századi polgárházakat irodákká és magánlakásokká alakították át.

Az Óvárostól keletre található egy szigetcsoport, ahol a parti házsorok előtt motorcsónakok, jachtok és vitorlások sorakoznak. Djurgården szigetén élő hagyomány Sockholm tengerészeti múltja. Itt látható a híres 60 m hosszú Wasa nevű hadihajó, amely 1628 augusztusában az első útján süllyedt el a városi kikötőben. Stockholm északi részének felét a Högtorget-negyed foglalja el. Ez a városrész a 19. században épült ki, főleg bevásárló- és lakóövezet.

A kertvárosokat és az újonnan emelt kerületeket földalatti vasút köti össze a centrummal. Svédország a skanzen típusú múzeumok úttörője volt, található itt egy szabadtéri néprajzi múzeum, amelyben a svéd falu múltja elevenedik meg.

Stockholm látnivalói

A város további látnivalói a Drottningholm Kastély (a király nyári rezidenciája), a Drottningholm Udvari Színház és Kínai Pavilon, az Aquaria Vizi Múzeum, a Bergius Botanikus Kert, a Gripsholm Kastély, a Rosendal Kastély, a Skokloster Kastély, Storkyrkan (a stockholmi katedrális) és számtalan múzeum (Gustavsberg Porcelán Múzeum, Zsidó Múzeum, Játék Múzeum, Villamos Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Nobel Múzeum,…).

A város szórakozási lehetőségeinek tárháza is igen gazdag, néhány példa a sok közül a Casino Cosmopol, a Gröna Lund Vidámpark és a Millesgården Látvány Park.

Érdekesség. Régen, nem hivatalosan, Stockholmot Istókhalmaként emlegették hazánkban.