Isztria látnivalók

Isztria Horvátország tengerpartjának legészakibb része, a turisták által nagyon kedvelt félsziget, minden évben kb 4,5 millió turista tölti itt nyári vakációját. Legnépszerűbb települései, városai :Umag, Savudrija, Novigrad, Porec, Funtana, Vrsar, Rovinj, Pula, Medulin, Rabac

Umag

Umag egy kis üdülőváros az Isztria nyugati részén, mindössze ötezer lakossal.A nyári szezonban         természetesen turisták ezrei lepik el a kis városkát, mely legfőképpen kincseket rejtegető borospincéiről terjedt el.Egyesek szerint az egész félsziget legnagyobb pincéi találhatók itt.Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy ezen a vidéken a legnagyobb becsben tartott gyümölcs a szőlő.Minden évben május 30-án  rendezik meg a Bor Világnapját, mely természetesen  itt az Isztrián is ünneplésre ad okot!Az ünnepen a bortermelők bemutatják finomabbnál finomabb boraikat, melyeket természetesen meg is lehet kóstolni, mennyei sajtok és ízletes sonkaszeletek kísérőjeként.

Érdekesség: minden évben általában július végén vagy augusztus elején ebben a városkában rendeznek egy tenisztornát, a Croatia Open Umag tenisztornát a Stella Maris teniszközpontban.A városban nagy hagyománya illetve szerepe van a tengervíznek a gyógyításban.A gyógyítás ezen típusát thalasso terápiának neveznek, mely napjainkra már egész Európában elterjedt és a wellness központokban előszeretettel alkalmazzák.Umag kiváló választás az aktív pihebés kedvelőinek, hiszen számos igen magas színvonalú sportlétesítménnyel várja látogatóit.(foci, tenisz, lovaglás, golfozás, vizisportok) A város bűbájos, szűk utcácskái egészen biztosan elvarázsolják az ide látogatókat.

Umag

Novigrad

Novigrad Umag és Porec között található kis település.Hosszú évek óta közkedvelt üdülőhely, évről-évre fejlődik és mindig nyújt valami újat a turistáknak.Történelme igen távolra nyúlik vissza, ezt a középkori hangulatot idéző szűk sikátorok és apró terecskék is érzékeltetik.A városka lakói elsősorban a mezőgazdaságból és a halászatból élnek.A városka különlegessége, hogy itt ömlik a tengerbe a Zrmanja folyó, így az édes víz és a tengervíz összekeveredik és kiváló feltételeket nyújt a halászathoz.

Novigrad

Funtana

Funtana egy apró halászfalu, Budapesttől alig 600 km-re, Porectől 6km-re mely az 1960-as években kezdett el intenzíven foglalkozni a turizmussal és azóta folyamatosan fejlődik, keresi a turisták kegyeit.Mostanra annyi magánház, szálloda, kemping és apartman épült fel, hogy körülbelül húszezer turistát tudnak elszállásolni egyszerre.

A falu körül, mely mára komplett üdülőközponttá egészült ki számos apró kis szigetecske találahtó, melyekre akár át is úszhatunk.

Ajánlott a vizisportok és az aktív pihenés kedvelőinek,( vitorlázás, búvárkodás, vízisí , tenisz, foci, minigolf, boccia, bowling, lovaglás) de a nyugalomra vágyók is megtalálják itt a számításaikat.

Funtanaban rengeteg vendéglátóegység várja a vakációzókat, bárok, éttermek, cukrászdák, pizzériák.Egy egy éttermi látogatás alkalmával feltétlenül érdemes megkóstolni az isztriai sonkát, a vad spárgát vagy a rántott szarvasgombát.A vacsora mellé természetesen nagyon jól csúsznak a méltán híres isztriai borok mint például a Malvasia vagy a Teran.

Funtana

Vrsar

Vrsar Porec és Rovinj között található halászfalu.Az itt élő emberek főleg szőlészetből, halászatból és természetesen az idegenforgalomból élnek. A város mellett sportrepülőtér található, így a repülés szerelmei a nyaralás alatt is hódolhatnak szenvedélyüknek, de a vállalkozó kedvűek is bártan kipróbálhatják például a siklóernyőzést.

A város különlegessége, hogy itt található Európa legnagyobb nudista üdülőtelepe a Koversada, ahol minden évben nyáron szépségversenyt rendeznek és megválasztják a Miss Koversada-t vagyis a strand szépét.A városban kőfejtő is üzemel, amely minden évben több száz szobrásznak és szobrászpalántának biztosít alapanyagot a remekművekhez, évente több szobrásztábort is szerveznek ide.A nyári szezonban a város számos kulturális programot kínál, koncerteket, népi ünnepeket.

Érdekesség: Vrsar már sok-sok évvel ezelőtt Giacomo Casanova kedvenc üdülőhelye volt.

Vrsar

Rovinj

Rovinj az isztriai félsziget talán legeslegszebb városa, egy csodálatosan romantikus mediterrán üdülőváros 13 000 lakóval.Elnyerte az “Adria ékszere” elnevezést, ami sok mindent elárul.Az egész város egy kiálló szirtfokra épült, ennek köszöntheti mesébe illő szépségét. A városban sétálgatva rengeteg római kori és velencei emléket pillanthatunk meg.

A városban igen modern vitorláskikötő található.Egész Európából járnak ide turisták, ezért a nyári szezonban szinte garantált a teltház. Az idegenforgalom mellett a halászat még ma is igen jelentős bevételt jelent a helyieknek. Ennek köszönhetően mi turisták nap mint nap frissen fogott halakat, tengeri különlegességeket vásárolhatunk a piacon.

Rovinj

Medulin

Medulin nemrég még szintén egy isztriai halászfalucska volt, amelyből nyüzsgő üdülőváros lett.Így már sok-sok szálloda, hotel, vendégház, magánház, apartman és camping várja az ide látogatókat.Tökéletes választás mindenkinek!Az aktív pihenés kedvelőit számos sportpálya, sportklub várja, vizisportok stb. Az éjszakai élet kedvelői sem fognak csalódni rengeteg étterem, bár, kávézó és diszkó várja a nyüzsit kedvelőket.Kisgyermekes családok számára is ideális, két kilométer hosszan húzódó homokos strandjával.Tengerpartjával szemben sok kis pici sziget fekszik, melyeket érdemes meglátogatni.

Medulinból néhány perc alatt elérhető Pula városa, mely az Isztria talán leghíresebb települése. Ha kicsit nagyobb kirándulásra vágyunk kihagyhatatlan a csodálatos és romantikus Velence.

Medulin