Sousse látnivalók

A turisták szemszögéből nézve Sousse átmenet Tunisz és Hammamet között, azaz önálló, mint Tunisz, de üdülőhely is, mint Hammamet. Ha strandjai nem érnek is a hammametiek nyomába, és úgy érezzük, a Sahel háttérvidéke kevésbé egzotikus, azért Sousse medinája, múzeumai, katakombái, sétánya és filmszínházai, a kávéházak és a tekintélyes Kantaoui városrész biztosítják mindazt a változatosságot, aminek Hammamet van híján.

Karthágó előtt, de Utica után a főníciaiak ismeretlen nevű kikötőt létesítettek itt. Ennek a virágzó városnak a közelében hatalmas tophetet találtak, itt szállt partra Hannibál nagyszabású itáliai elefántos hadjárata után. Mivel a harmadik pun háborúban Sousse elhatárolódott Karthágótól, Scippio szabad várossá nyilvánította, de ezt a kiváltságát el is vesztette, miután Pompeji szövetségeseit támogatta Caesar ellenében. A vandálok az immár keresztény városnak új nevet adtak, így lett Hunericopolis, később a bizánciak elnevezése szerint Justinianopolis. Az arabok uralma alatt Susa néven erősen háttérbe szorult. Amikor az aglabidák Szicília meghódítására indultak, ide hajóztak be, és hatalmas építkezésekbe kezdtek, többek között ribat, a kasba és a Nagymecset, dacára annak, hogy Sousse továbbra is Kairouan vetélytársa maradt, sőt az 1730-as bégségi csatározások során Tunisszal is felvette a versenyt. A várost Ali pasa éppúgy támadta, mint a XII. században a normannok és a XVI. Században a spanyolok, de a genovaiak, a franciák, a szövetségesek sem kímélték. 1943-ban olyan nagy károkat szenvedett, hogy teljesen újjá kellett építeni.

A Farhatr Hached tér a város magja. Ha a tenger felé nézünk, meghökkentően közelinek tűnnek a hajók. Szemben a Boulevard M’hamed Maarouf sarkán az Idegenforgalmi Hivatalt egy mohamedán síremlék árnyékolja. Az út a postánál kettéválik. A másik irányban a Boulevard Hassouna Ayachi emelkedik fölfelé és halad el a Farnes Hotel meg a vasútállomás között a St. Felix-templom felé, mely bájos, fehér kápolna, a keresztre feszítés jelenetei láthatók, meg egy márvány dombormű az utolsó vacsoráról. A templommal szemben a taxi állomás mellett az Avenue Habib Bouguiba főútvonala húzódik, továbbá a sfaxi vasút is a tér kellős közepén halad. Az Avenue Habib Bouguiba elején találjuk a Körzeti Idegenforgalmi Irodát, a Monoprix üzletet és a Café Olympique-et, vidám fiatalokkal. A kávéházon túl, a kikötő felé, a Malouf és a Bonheur étteremtől a Hadrumete Hotelig árkádsor húzódik. Aztán egy könyvesbolt, majd a gyógyszertár és a Musée du Tapis, mely egy szőnyeg múzeum. A hibás elnevezésű Claridge Hotel következik, mozik és a Tnis Air fiókja. A Sousse Palace Hotel a volt francia börtön épületében kapott helyet. A tengerparti corniche nyáron mindig eleven, máskor ebben a tekintetben teljesen kiszámíthatatlan. A vele párhuzamos Avenue Taieb Mehirin állandóan nagy a nyüzsgés. A Sidi Jaaffar zawiában levő segélykérővel szemben állnak a Justinia és a Justinia Nour szállodák. Szerényebb versenytársak a Said, Africa Beach, Corniche és Ennassim, valamint az Aparthotel Okba, mely a sousse-i Colisée komplexum legnagyobb részét foglalja el. A Karawan Hotelnél még összetettebb a Nejma hotel résidence-szal, üzletekkel, éttermekkel, snack bárral és Yamaha diszkóval, a Magasins Modernes szupermarketjével, valamint a strandra néző butiksorral ellátott hatalmas, osztott szintű épülete. Az út menti üres telkekre bazárokat és szerény fűszerboltokat állítottak fel.

A sousse-i medina. A főút felől érkezve a Farhat Hached térről juthatunk be az óvárosba, a Place des Martyrs-nál, azon a hasadékon, ami az 1943-as bombázások során keletkezett. Itt áll Selmi válasza a Calais-i polgárokra, nyolc emberalak, melyek az 1952 januárjában leesett 12 mártírnak állítanak emléket. A Nagymecset minaretjeiről könnyen felismerhető. Udvarában erkélyek vannak, a legdélebbit 1675-ben építették hozzá, majd 1975-ben mindegyiket felújították. A látnivalók közül az imaterem az egyik legcsodálatosabb, de nem díszítése, hanem egyszerűsége a megkapó. 851-ben építették, a X., XI. és a XVII. Században kibővítették, majd 1964 és 65 között felújították. A mecsetet nem muzulmánok naponta nyolctól délután egy óráig látogathatják kizárólag szolid öltözetben.

A Nagymecsettel szemben a ribat magasodik, mely a legjelentősebb azok közül a rendházként is szolgáló erődök közül, melyekkel az aglabidák körülvették a Ceutától Alexandriáig tartó partszakaszt, hogy megakadályozzák a keresztények támadását. A sousse-i ribatot 821-ben fejezték be. A barbikán kapunál lehet bemenni. Tetején négy nyílás látható kapurostélynak és forró olajnak. Belső udvara egyszerű és jól karbantartott. Az első galériáról nyílnak a cellák antik berendezéseiket Kairouanba szállították. 73 lépcső vezet fel a Nadorba, mely egy kilátótorony, bejárata felett kufic felirat díszeleg. A II. világháború során ellenséges repülőgépek bemérésére használták. Innen a legszebb kilátás az új és az óvárosra. A Nagymecset és a Médina Hotel mögött a Rue Averroés a Rue de Paris-ba, Lousse szuveníres suqjába torkollik.

A Rue el-Marron találjuk a Sidi Ali Ammar mecsetet, melynek homlokzata a X. században épült. A medina fő útvonala a Rue Souk el-Rba meglepően keskeny. Az ékszerészek üzletei között találjuk a Qalaat el-Qubbát, melynek kupolája X. századból maradt ránk, az épület teljesen fel lett újítva. Ezen kívül érdemes megtekinteni a Nővérek Mecsetét és az erőd nyugati kapuját, mely a Bab el-Gharbi elnevezést kapta.

A bástyát megkerülve találunk egy múzeumot, mely sokkal átláthatóbb, mint a Bardo. Legnagyobb belső udvarában virágok és mozaikok láthatók, melyek lovakat ábrázolnak vagy Neptunuszt hallal. A következő teremben III. és IV. századi munkák láthatók, többségükön keresztény motívumokkal, galambokkal, halakkal, Krisztus-monogramos körmeneti zászlókkal. A szomszédos, hosszúkás termet legalább ötven mozaik díszíti. A túloldali teremben V. és VI. századi csempék találhatók, melyek Ádámot, Évát és szenteket ábrázolnak, egykor keresztény bazilikákat dísztettek. A következő teremben a sousse-i krematóriumból származó pun sztélé van kiállítva. A múzeumban láthatunk még ezen kívül nagyon sok mozaikot, terrakotta tárgyakat és két III. századból származó pun sírt.

Sousse-tól másfél kilométerre nyugatra találhatjuk a katakombákat, a korai keresztények temetkezési helyét a II-V. századból. Öt kilométer hosszan 15 ezer sír helyezkedik el itt. Bármikor látogatható.

Sousse-ban minden évben megrendezésre kerül a Neptunus Fesztivál. Júliusban és augusztusban tömegesen érkeznek a látogatók a szállodákból és az európai testvérvárosokból. Zlass lovasok és helyi zenészek, hat méter magas papírmasé óriások, bikinis turisták teveháton, régi autók, és mindenki részt vehet a tengerparti sétányon történő díszfelvonuláson, mely egészen a Place Farhat Hachedig tart.

Szállodák

Leginkább a hana és a marhaba komplexumok köré zsúfolódtak a sousse tengerparti létesítményei, melyeket helyi üzletemberek építettek és magánkézben vannak. A Hana komplexum, melyhez a Hannibál-palota is tartozik, uralja a sousse-i tengerparti sétánynak a városon kívül eső végét, melyben a négycsillagos Chems El-Hana és El-Hana, továbbá a háromcsillagos El-Hana Beach kapott helyet. Az északi part létesítményei közül a Marhaba komplexum van legközelebb a városhoz. Tagjai a legújabb, elegáns négycsillagos Marhaba Beach, a háromcsillagos Marhaba. Szomszédja a szintén háromcsillagos Marhaba Club, az ugyancsak háromcsillagos Tour Khalef, valamint az északabbra fekvő kétcsillagos Salem. Közöttük önálló szállodák is vannak, mint például a háromcsillagos Hill Diar, a Scheherazade és a Samara, továbbá a kétcsillagos Alyssa. Vannak a városközpontban is szállodák, ilyenek a háromcsillagos Justinia és a Justinia Nour, a kétcsillagos Karawan, a háromcsillagos Sousse Palace, továbbá az Ennassim, a Farés és az Okba.