München látnivalók

Ismerje meg Münchent közelebbről, s utazzon velünk képzeletben Bajorország székhelyére, a sörgyártás és az 1972-es olimpiai játékok színhelyére!

München az Isar partján fekszik, az osztrák határtól mindössze 60 km-re. Németország harmadik legnagyobb városa, s közben az egyik legiparosodottabb települése. Gép- és autógyártása, gyógyszer-, vegy- és optikai ipara, valamint cigaretta- és sörgyártása van.

München és a sörfőzés

A sörfőzés hagyománya közel 600 évre nyúlik vissza, s napjainkban a város 42 sörgyárában évenként mintegy 3 millió hektoliter sört gyártanak. A település legrégibb és legnagyobb sörpincéje a Hofbrauhaus, amelyet V. Vilmos herceg alapított 1589-ben, s ma állami sörfőzdeként működik.

münchen sör

München történelme

A város történelme 1158-ban Oroszlán Henrik uralma alatt kezdődött, aki a mai München helyére pénzverőt és sóraktárt építtetett. A Wittelbachok uralma alatt a város gyors virágzásnak indult, Fenséges Ottó székhelyévé tette, Lajos fia pedig megépíttette az Alter Hofot. Albert herceg vetette meg alapját a művészi gyűjteményeknek, s művészeket hívatott udvarához. 1806-ban Bajorország királysággá vált, s ezzel a város fejlődése újabb lendületet vett, majd 1821-ben ide helyezték át az érseki székhelyet. I. Lajos uralma alatt (1825-48) Münchent a német művészet központjává tette és az egyetemet is ide helyezte át, II. Miksa pedig elindította a város tudományos életét.

Ma a városban 50 múzeum, 70 színház és 10-nél több főiskola működik, s mindközül a bajor királyi tudományos akadémia és a királyi képzőművészeti akadémia a legjelentősebb.

München kastélyok

A belváros még őrzi a Wittelsbach hercegi család emlékét, amelynek tagjai hercegként, majd királyként 1180 és 1918 között uralkodtak Bajorországban. A 17. században reneszánsz stílusban épült palotájuk a II. világháború idején súlyosan megrongálódott, de sikerült helyreállítani. Az épületnek saját színháza van, itt mutatták be először Wolfgang Amadeus Mozart Münchenben írt operáját, az Idomeneót.

münchen látnivalói

München északkeleti részén áll a francia parkkal övezett barokk stílusú, 17. századi francia Nymphenburg-palota, amely a Wittelsbach-dinasztia egykori nyári rezidenciája. A 700 méter széles, impozáns kastély dísztermében nyaranta ünnepi játékokat tartanak. Az épület déli szárnyában a bajor uralkodók díszhintóit tekinthetjük meg.

A tavakkal díszített parkban pedig további három kastély áll, a Fürdőpalota, a rokokó stílusú Amalienburg és a nyolcszögletű teaház, a Pagoda-kastély. A város egyik legöregebb épülete a régi királyi vár, melynek eredete a 13. századig nyúlik vissza.

1253-ban Szigorú Lajos építtette ezt az igazi mesebeli lovagvárat, melynek égbe szökő tornyai és macskaköves udvara van. Az udvari homlokzat éke a karcsú tornyú, háromszintes festett faerkély, de figyelemfelkeltő a fal festése is, ugyanis a kockás mintázat a bajor zászlót idézi.

München programok

A sörgyártás és –fogyasztás a lakosság életének szerves része. Nagy hagyománya van a gasztronómia ezen részének. A sört mindig egyliteres korsókban szolgálják fel, hozzá sósperecet (Brezen), retket (Radi) és baconos sült marhahúst (Leberkäs) kínálnak. A külföldi számára úgy tűnhet a bajorok egész évben ünnepelnek, hiszen szinte minden évszaknak meg van a saját fesztiválja: januártól tavaszváró karnevált, márciusban Starkbierzeit-et, májusban Maybock-ot, nyáron Biergartenzeit, télen pedig óriási karácsonyi vásárt rendeznek a Marienplatzon.

münchen programok és látnivalók

Ezen kívül minden évben megtartják a világhírű Oktoberfest-et, a Frühlingsfest-et, és a Sommerfest-et. Kétévente rendezik meg München zenei és színházi fesztiválját, a Biennale-t, június végén az Olympiaparkban a Tollwood kulturális fesztivált és a Müncheni Film Fesztivált. Nyáron az Operaházban Opera Fesztiválon, télen pedig az Olympiaparkban szabadtéri sporteseményeken vehetünk részt.

München egyik fő jellemzője a mozgalmasság. A látogatók a nemzetközi ízlésvilágnak megfelelő nagyvárosi stílus és a népi hagyományok meglepő, de harmonikus kombinációjával találkozik itt.