Rudas fürdő

A budapesti Rudas Gyógyfürdő és Uszoda a közelmúltban, elsőként lett a fürdők nemzeti tanúsító védjegyének a büszke tulajdonosa. A kitűnő helyen található fürdő különleges abból a szempontból,  hogy építészetileg három kor stílusa ötvöződik benne.

 

Rudas-Gyogyfurdo

 A város ékkövének számító felújított Rudas fürdőt 2014-ben adták át a nagyközönségnek, a fürdőben egymilliárd forintos fejlesztést végeztek el. Kedvezően alakult a látogatottsága is, a felújítást követően sikerült közel megduplázni a vendégek számát is.

A Rudas fürdő török hódoltságbeli része a 15. században épült, és sok más fürdőnkhöz hasonlóan Szokoli Musztafa pasához köthető, aki egy ilidzsa típusú fürdőt hozott létre. A nyolcszögletű medence felett egy 10 méter átmérőjű kupola található, amelyet 8 oszlop tart. A törökök után a fürdőkultúra átalakulásával az épület belseje is megváltozott, kisebb medencéket és kádfürdőket építettek be a török termekben. A 2004-ben megkezdett átépítési munkálatok során nemcsak a török építészeti kincsek kerültek napvilágra, de az udvari részen egy barokk kori malom falait tárták fel.

A medencéjét kötényes fürdőnek nevezik, mivel a közelmúltig az 1936-tól a fürdő csak férfiak számára volt látogatható.

A Rudas gyógyfürdő különböző fürdőegységekből áll. A Törökfürdőben lévő gőzmedencék változó vízhőfokúak, a 16-36 Celsius fokig terjed, az úszómedence 29 Celsius fokos. A Wellness részlegen található 2 melegvizes ülőmedence, egy 11 Celsius fokos merülőmedence, és 36 Celsius fokos tetőtéri medence. A legmelegebb a Juventus medence, amely 42 Celsius fokos.

Rudas-Gyogyfurdo

A víz összetétele

A Rudas fürdő ritka radioaktív hévíz, amely nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos víz, amelynek fluoridot tartalma is jelentős.

A gyógyvíz kiváló gyógyhatású a következő megbetegedések esetén:

  • a csontrendszer mészhiányos állapotai
  • porckorongsérv
  • idegzsábák
  • ízületek degeneratív betegségei, és idült , félheveny ízületi gyulladások esetében.

A fürdőszolgáltatások igen változatosak. A termálfürdőben hétköznapokon, a fürdés kezdetekor a vendégek egy kötényt kapnak, a fürdés végén pedig egy lepedőt biztosítanak a részükre.

Emellett uszoda, wellness részleg, szauna, tetőtéri panorámás napozó és gőzkamrák állnak rendelkezésre.

A közelmúltban módosult a törökfürdő nyitvatartása, péntekenként csak 12:45 óráig van lehetőség a kötényes fürdőzésre, 13 órától koedukált módon üzemel, és fürdőruha viselését tették kötelezővé.