Olcsóbb a megelőzés, mint a krónikus betegségek kezelése

A gazdaságilag fejlett országok egyik fő problémája, hogy az egészségügyi költségvetésének majdnem a háromnegyedét a krónikus betegségekhez köthető kezelések teszik ki, melyek egy jó részüknek a kialakulása prevencióval megelőzhető lenne. Már régebb óta foglalkoztatja a szakembereket, hogy a megelőzésre fordított összegek vajon milyen mértékben csökkentheti az egészségügyi ellátás egyre emelkedő és sokszor átláthatatlan költségeit.

Olcsóbb a megelőzés, mint a betegségek kezelése

Nem férhet kétség hozzá, hogy bizonyos életmódváltások jelentősen megnövelik az egészség fenntarthatóságát és hosszútávon minden tekintetben költségcsökkentőek. Talán a legjobb példa erre a dohánytermékek fogyasztásának a mellőzése, mivel havi szinten rengeteg kiadással jár és dohányzás ártalmaihoz köthető egészségügyi betegségek kezelése későbbiekben jelent iszonyatos kiadásokat, ráadásul nagyon sok esetben eredménytelenül. Az egészségromboló tevékenységek között említhetnénk az alkoholt és a hagyományos értelembe nevezett drogokon túl a mindennapokban fellelhető különféle függőségeket okozó kémiai anyagokat.

Az életmódváltás egyik legeredményesebb formája a rendszeres aktív testmozgás bevezetése az életvitelünkbe, ami ugyancsak hosszútávon jelenthet megtakarítást az egészségünk szempontjából, viszont rendkívüli elkötelezettséget kíván meg. A jó hír, hogy aki mozgással kezd tenni az életmódja megreformálása érdekében, ők ezen felül képesek az étkezésükre is kellően nagy hangsúlyt fordítani. Az egészséges étkezésnél már nem igazán mutatható ki a költséghatékonyság, mivel a jó minőségi és speciális élelmiszerek jelentősen magasabb árért vásárolhatóak meg, de valószínűsíthetően egy életen át folytatott életmódnál jelentősen csökkentheti az egészségre fordított kiadásokat.

Már a felsorolt életmódváltások az egész populációra nézve nagyságrendekkel csökkentenék az érrendszeri betegségek mint például a koszorúér betegségek vagy a érelmeszesedés kialakulását. De észrevehető pozitív hatást gyakorolna a cukorbetegségek vagy a daganatos betegségek megjelenésénél is, mivel mára számos kutatás alátámasztja, hogy az alkohol a mozgáshiány és az étkezés összességében a halálozások 40 százalékáért felelős. Mivel genetikai és egyéb külső tényezők is befolyásolják az egészségünk alakulását, így a negyven százalék természetesen csoda lennem, de pár százalékos javulás könnyedén elérhető, ami nagyfokú életminőségbeli változást jelentene.

Ami érdekes, hogy még a tanult és felvilágosult emberek egy elég kis része képes tudatosan az életmódváltás által kedvező irányba terelni az egészsége alakulását, aminek talán az egyik magyarázata talán a kényelem és megszokott életszínvonal. Egy másik ok lehet, hogy nehéz felhívni a figyelmet a kardinális problémákra, melyek hatása évtizedek alatt jelentkezik. A lakosság tájékoztatása hatékonyan, valóban hiteles és pontos információval rengeteg kiadással járna, ráadásul számtalan kereskedelemben érdekelt csoportok sok esetben befolyásolni igyekeznek a fogyasztók szokásait.

Amerikai egészségügyi közgazdászok azt vizsgálták, hogy megéri-e egészségügyi programokon részt venni és a befektetés vajon ténylegesen megtérül-e. Kiderült, hogy például az influenza oltások azon túl, hogy védelmet jelentenek a vírusokkal szemben, de jelentősen csökkentik az egészségügyi kiadásokat. Nem ilyen rózsás a helyzet a szűrővizsgálatoknál, mivel jó pár vizsgálatról épp az derült ki, hogy jelentős többletkiadással jár. Példának hozták fel, hogy ha minden egyes 65 év feletti személyt cukorbetegségre szűrnének, akkor ez által nyert egyetlen egészséges év nagyjából 590.000 dollárba kerülne.

Félelmetesek ezek az amerikai kutatások, ugyanis a Medicare Health Support programja nem rég fejeződött be, ami 2005-től figyelte 200.000 beteg sorsát. A leginkább cukorbetegséggel és szív problémákkal küzdők voltak a megfigyeltek, akiket rendszeres felkerestek az ápolónők telefonon vagy személyesen és próbáltak segíteni a gyógyszerezés és orvosi tanácsok betartásában. A fokozott gondozás és felülvizsgálatok sajnálatosan kimutathatóan nem javítottak a betegségek javulásában és a költségek csökkentésében.

Reméljük, hogy ezekből mi sokkal többet tanulunk és megpróbálunk napról napra tenni valamit az egészségünk alakulásának az érdekében és legalább a súlyosan kárósító tényezőket próbáljuk meg elhagyni szép lassan.