Monastir

Monastir harminc éven át nagy tiszteletnek örvendett és csodálatosan helyreállították, mivel itt született az exelnök, Bourguiba. Sok turista ezt a várost pillantja meg először, mert az Európából érkező charterjáratok szinte mindegyike a monastir-skanesi Habib Bouguiba Nemzetközi Repülőtérre érkezik. A repülőgép ablakából elénk táruló kép nagy részét a sópárló furcsa vöröses, tengervízzel teli lepárlómedencéi foglalják el. A sousse-i út mellett a bepárolt, megszárított és feldolgozott fehér sóhegyek is fucsa látványt nyújtanak.

Monastirt a punok alapították Rous Penna néven, majd mint Ruspina Caesar helyőrsége lett. A XI. században Tunézia vallási központja lett. Védelmi szempontból fontos szerepet töltött be a középkorban. A muzulmán katonák meg voltak győződve arról, hogy aki három napig helyőrségi szolgálatot tart ebben az első ribat városban, annak biztos helye van a paradicsomban, de mindennek a jelentősége eltörpül amellett, hogy itt született Habib Bourguiba 1903-ban.

A Bourguiba család mauzóleuma a város közepén áll. A kék kerámiával és carrarai márvánnyal díszített csillogó síremléket 1978-ban még ki is bővítették, további két minaretet építettek hozzá, szürke márványból, aranyozott tetővel, aztán négy kupolát is kapott, melyek közül az egyik aranytól ragyog, mögötte a többi aranyozott és zöld. Az út emelkedni kezd a szárazföld felé haladva, és két nyitott, sokszögletű pavilon mellett vezet, az egyik a Mártírok Emlékműve. A mögötte látható sírok között áll Sidi Ali el-Mezeri, XII. századi imám qubbája. Az imám arról volt nevezetes, hogy meg tudta gyúgyítani a beteg csecsemőket.

A háttérben a ribat körvonalai rajzolódnak ki. Ez egyike volt azoknak a rendház erődöknek, melyekben a murabitinek, az iszlám elhivatott követői, éltek, imádkoztak és készülődtek a keresztények elleni harcra. Az utóbbi időkben a ribat leginkább az Ótestamentumból készülő filmek színhelyéül szolgált. Az elsők közé tartozott Zeffirelli Jézus élete című filmje. Az épületet Harthema ibn Ayun építette a VIII. században, majd négyszer alakították át és újították fel. Bejáratánál, a Férfiak ribatjának északi falairól a temetőre nyílik kilátás, a 87 lépcsős kilátótoronyról az egész város panorámája a szemünk elé tárul. A Férfiak és a Nők ribatja között találjuk az egykori mecsetet, ahol most az Iszlám múzeum kapott helyet.

A lerombolt Bab Derbbel szemben áll az elegáns ONA-áruház, mely egészen elhalványul a mintaszerű Habib Bouguiba-mecset mellett, melynek csak a belső udvara van nyitva a látogatók előtt. Még a kémlelőnyílást is eltakarták, így a márvány szökőkutakra, a belső udvar burkolatára, a Kairouanban faragott 19 tikfa ajtóra, a 86 ragyogó oszlopra és az imateremben lévő csodálatos csillárokra egy pillantást sem vethetünk.

Balra az a terület látható, amelyet a spanyol tervezők, miután a mecsettel elkészültek, móros turistanegyednek álmodtak meg, itt kapott helyet a Tunis Air és a Tourisme Information. Érdemes megtekintenünk a Bab el-Gharbit, azaz a nyugati kaput.

Skanes Montastir-hoz tartozik. Skanes-ban a hegytetőn áll a Sayada mecset, továbbá itt található az exelnök kedvenc palotája, ezen kívül kizárólag szállodákat találunk itt. Egybefüggő tengerparti pálmaliget az egész térség, a turizmus igényei szerint.

Szállodák

A szállodák többségét Skanes-ban találjuk. Monastirban van a Regency, mely egy négycsillagos luxushotel, az El-Habib, a Sidi Monsour. Továbbá van a sokkal olcsóbb, háromcsillagos Esplanade és a Yasmin.

Skanesban a repülőtérrel szemben áll a Kuriat Palace, mely luxus szinvonalat nyújt. Szintén négycsillagos a Skanes Palace, a Dkhila Club és a Skanes El-Hana. A háromcsillagos szállodák közül legjobb a Sahara Beach, mely három hétemeletes épületből áll, ez a legnagyobb. A Dkhila-strand mentén áll a Tropicana Club, a Ruspina, a Tanit. A Club Méditerranée csak az Európából előjegyzett tagoknak van fenntartva. A Chems és a Rivage kizárólag francia vendégeket fogad. Az új turista negyedet, a part északi részén, négy szálloda alkotja, a Robinson Club, a Sun Rise Abou Nawas, az El-Houda és a Sangho Farah.