Fogszuvasodás

Alattomos betegség. Alattomos, mert egyéb betegségeket is kiválthat. Pontosan nem tudjuk még keletkezésének részleteit. Van olyan föltételezés, hogy bizonyos baktériumok és vegyi folyamatok összejátszása okozza, oly módon, hogy ételmaradékok (elsősorban tej, cukor, burgonya és kenyér) megakadnak a fogak között, erjedni kezdenek, savak képződnek, és ezek megtámadják a fogzománcot.

Romboló munkájuk folytatódik: szétrágják a foganyagot – dentint -, végül elérik a fog belsejét. Most már a baktériumok eszményi táptalajra kerültek. A fog, amely kezdetben fájt, ekkorra megnyugodott – hiszen idege elhalt, érzéketlenné vált. És most a gennygóc elküldi veszélyes kórokozóit a vérbe. Számos kórképet kiválthat és fenntarthat ez a góc: szív-, vese- és keringési betegségeket, reumát, sőt néha szembetegségeket is. Az emberiségnek csaknem 90%-át veszélyezteti ez a pusztító fogromlás.

Mit lehet ellene tenni? Ha a fogszuvasodás folyamata már túlságosan előrehaladott – semmit. Ha csak közepes stádiumot ért el, meg lehet állítani. A legjobb fegyverek mindmáig a megelőzés és az idejekorán alkalmazott kezelés. Mindenkinek módja van rá, hogy fogainak egészségét megőrizze, a szuvasodástól megóvja.

Tehát: igen fontos a megelőzés, a harmadik életévtől kezdve mindennapos fogápolás, kevés édesség fogyasztása – és azt sem lefekvés után helyes táplálkozás, alapos rágás és újra meg újra erőteljes, gondos fogápolás. Ha betartjuk ezeket a szabályokat, nem kell fölkapaszkodnunk a fogorvosi székbe, és egy sor más betegség ellen is fölvértezzük magunkat.

Tíz aranyszabály, melyet be kell tartanunk fogmosás közben!

  • Az elavult sörte már nem biztosítja a teljes tisztító hatást, ezért a fogkefénket legalább három havonta ki kell cserélni!
  • Fogmosás után ajánlatos használni a fogselymet, lepedék eltávolítására, amely esetleg a fogközben maradt!
  • Sepregetésnek nevezzük a megfelelő fogmosási technikát. A fogkefét úgy kell használni, hogy az íny bizonyos felszínét és a fog rágó felszínét is tisztítsa meg. 7-8-szor sepregessünk át a fogainkat!
  • Minden étkezés után fogat kell mosni, reggel és este elengedhetetlen!
  • 3-5 percig kell mosni a fogainkat, a kellő eredmény eléréséért!
  • Sorban kell haladni, hogy ne maradjon ki egyetlen fogunk sem!
  • Lehetőleg fluoridos fogkrémmel mossuk fogainkat, mert, az erősíti őket.
  • A nyelvünket is meg kell tisztítani, mert a baktériumok megtelepedhetnek rajta. Ezt megtehetjük a fogkefe erre szolgáló oldalával, vagy éppen a sörtéivel is, megoldható sepregető mozdulatokkal is.
  • Nem kell súrolni a fogakat előre-hátra. Így a lepedék nem fog eltávozni, az ínyeknek nem használ a súrolás.
  • Minimálisan öblítsük ki a szánkat a fogmosás után, mert ha tovább maradnak a fogainkon a fogkrém hatóanyagai, azzal csak jót teszünk a fogainknak. Szájöblítőt használatánál, arra ügyeljünk, hogy ne hamarabb végezzük az öblítést, mint egy fél óra a fogmosás után.