Relaxáció

A relaxáció célja nem más, minthogy megszüntessük vele a szorongás okozta tüneteket, és a stresszt. Relaxáció folyamán arra törekszünk, hogy a negatív hatások által kiváltott testi-, és lelki tünetektől megszabaduljunk.

Talán a relaxációban a legjobb, hogy a testünket és a lelkünket egyszerre tudjuk pihentetni. Ha negatív élményt szerzünk, vagy valamilyen nem kívánt hatást tapasztalunk, esetleg csalódunk, vagy félünk, hirtelen hajlamossá válunk a feszengésre. Aggodalmaskodunk, türelmetlenkedünk, de néha előfordulhatnak pánikrohamok is. A relaxáció során pontosan ezeket a problémáinkat oldhatjuk meg, mivel a módszer elsősorban arra törekszik, hogy görcsbe rándult izmainkat ellazíthassuk.

Tudományosan bizonyított tény, hogy az ellazult izmok kapcsolatban állnak a nyugodtsággal, a lelki békével. Ha idegesek vagyunk az izmaink megfeszülnek, merevekké válnak, összehúzódnak.

Így, ha a testünket képesek vagyunk ellazítani, akkor a lelkünk is hamarabb megnyugszik. A relaxáció szó jelentése maga is konkrétan az „ellazulás”-t jelenti.

Nem is gondolnánk, hogy nagyon sok lelki eredetű probléma, idegrendszeri betegség abból ered, hogy túl feszesek a beteg személyizmai, és nincsenek kellőképpen ellazulva. A szorongás egyik tünete az izmok megfeszülése, amely pedig további, ezúttal már komolyabb problémákat okozhat.

Az izommerevség miatt kialakulhat hát-, derék-, és fejfájás, izomgörcs, illetve állandó izomláz is. A relaxáció tehát arra hivatott, hogy testünket pihentesse, kigyógyítsa a fájdalomból és megszabadítsa a felgyülemlett terhektől.

A megnyugtató relaxációt nem szabad összetéveszteni az önhipnózissal, amely során elhisszük, hogy amit elképzelünk, azt testünkkel képesek vagyunk megvalósítani.