Szerencsejáték függőség gyógyítása

Mi a szerencsejáték függőség?

A szerencsejáték-függőség (más néven játékfüggőség, játékkényszer) egy olyan kóros viselkedési zavar, amelyben az egyén folyamatosan és kontrollálhatatlanul szerencsejátékokat játszik, és ez hatással van az életére. A szerencsejáték-függőség oka lehet a genetikai, neurobiológiai, pszichológiai és szociális tényezők, és mindezek összhatásaként is kialakulhat. A függőség tünetei közé tartozik például az állandó gondolatok a játékkal kapcsolatban, az anyagi problémák, az érzelmi labilitás, az élet minden területére kiterjedő negatív hatások, és fokozott igény a játékmennyiség növelésére. A szerencsejáték-függőség kezelése lehet pszichoterápia, gyógyszeres kezelés, a támogató csoportok, valamint a játék korlátozása.

Szerencsejáték függőség típusai

A szerencsejáték függőség többféle formában jelentkezhet. Az alábbiakban néhány példa a leggyakoribb szerencsejáték függőség típusra:

 1. Kóros játékfüggőség (Pathologicgambling): Az egyénnek klinikai jelentőségű szerencsejáték függősége van, amely hatással van az életére és az egészségére.
 2. Problémás szerencsejáték függőség (Problemgambling): Az egyénnek problémás szerencsejáték függősége van, amely még ugyan nem okoz klinikai jelentőségű károkat, de befolyásolja az életét és az egészségét.
 3. Internet játékfüggőség: Az egyén az interneten elérhető szerencsejátékoktól függ, mint például az online kaszinók, a sportfogadás és az online lottó.
 4. Videojáték-függőség: Az egyén a videojátékoktól válik függővé, amelyek szerencsejáték elemeket tartalmaznak, mint például a pénznyerő gépek, a kaszinójátékok és az online játékok.
 5. Sportszerencsejáték-függőség: Az egyén a sportfogadásoktól válik függővé, amelynek során a sportesemények eredményére köt fogadásokat.

A szerencsejáték függőség típusai és súlyossága eltérő lehet, és egyénenként változhat az idő múlásával.

Szerencsejáték függőség típusai

Szerencsejáték függőség megelőzése

A szerencsejáték-függőség megelőzése nagymértékben függ azoktól a tényezőktől, amelyek hozzájárulhatnak a függőség kialakulásához. Néhány lehetséges módszer a megelőzésre:

 1. A tudatosság növelése: Meg kell érteni, hogy a szerencsejáték-függőség egy valós kockázatot jelent, és kellő tudatossággal kell közelíteni a játékokhoz.
 2. A játék korlátozása: A játék mennyiségének korlátozása segíthet megelőzni a függőséget.
 3. A játék költségének és kockázatának tudatosítása: A játékkal járó költségek és kockázatok tudatosítása segíthet megelőzni a túlzott játékot.
 4. A játékra szánt idő korlátozása: Ne hagyja, hogy a játék vegye át az életét, és a játékra szánt idő szigorú korlátozása segíthet megelőzni a túlzott játékot.
 5. Támogató közeg keresése: A család és barátok támogatása segíthet megelőzni a függőséget és kezelni azokat a helyzeteket, amikor a játék veszélyezteti a mindennapokat.
 6. Kockázati csoportokban való részvétel: A támogató csoportokban részvétel, – ahol játékfüggőséggel küzdő emberekkel találkozhat -, segíthet megelőzni a függőséget, és kezelni a játékfüggőség okozta problémákat.
 7. Egyéb tevékenységekre való összpontosítás: A játékon kívüli tevékenységekre való összpontosítás, mint például a sport, a munka, a család, a barátok, és a hobbi, segíthet a játékfüggőség leküzdésében.

Szerencsejáték függőség gyógyítása

A szerencsejáték függőség gyógyítása hosszú és összetett folyamat, amely többféle kezelési lehetőséget magában foglal. A kezelés célja a függőség megszüntetése és a függőség okozta károk enyhítése. Az alábbiakban néhány példa szerepel a leggyakoribb szerencsejáték függőség kezelési lehetőségekre:

 1. Pszichiátriai kezelés: A pszichiáter és/vagy pszichológus segíthet a függőség okainak feltárásában és azok kezelésében. A terápiás beszélgetések és a gyógyszeres kezelés segíthet a függőség tüneteinek enyhítésében és a leszokás folyamatának könnyebbé tételében.
 2. Terápiás csoportok: Hasznos a terápiás csoportokban való részvétel, ahol másokkal együtt beszélhet a függőségével kapcsolatos tapasztalatairól és problémáiról.
 3. Rehabilitáció: A rehabilitációs programban való részvétel segít a függőségen való túllépésben és az élet újrakezdésében. A rehabilitációs programok általában több hónapig vagy akár több évig is eltarthatnak. Magába foglalhat pszichiátriai kezelést, terápiás csoportokat, meditációt, sportolást és más aktivitásokat.
 4. Névtelen Szerencsejátékosok Közössége: Az egyén részt vehet Névtelen Szerencsejátékosok (Gambling Anonymous) csoportokban, amelyek hasonlóak a Névtelen Alkoholisták csoportokhoz.
 5. Szabályozó intézkedések: Az egyénnek tudatosan kell elkerülnie a szerencsejátékokat, és szükség esetén blokkolni kell a hozzáférést az interneten elérhető szerencsejátékokhoz.

A kezelés sikere nagymértékben függ az egyén motivációjától és az alkalmazott kezelési módszerektől.