Aston Villa FC

Az Aston Villa Football Club egy hivatásos labdarúgóklub az angliai Birminghamben. A klub a Premier League-ben, az angol labdarúgó-bajnokság legfelsőbb osztályában játszik. Az 1874-ben alapított klub 1897 óta játszik a hazai pályáján, a Villa Parkban. Az Aston Villa Anglia egyik legrégebbi és legsikeresebb klubja, 1888-ban alapító tagja volt a Football League-nek, 1992-ben pedig a Premier League-nek.

Egyike annak az öt angol klubnak, amely megnyerte az Európa-kupát, 1981-82-ben. Emellett hétszer nyerték meg a Football League első osztályát, hétszer az FA-kupát, ötször a Ligakupát és egyszer az európai (UEFA) Szuperkupát. A klub jelenleg az 5. helyen áll az angol élvonalbeli bajnokságok örökranglistáján, a klub 1888-as megalakulása óta.

A Villának ádáz helyi rivalizálása van a Birmingham Cityvel, a csapatok között 1879 óta játszanak második városi derbit. A klub hagyományos szerelésének színei a bordó színű mez égszínkék ujjal, fehér rövidnadrággal és égszínkék zoknival. A hagyományos klubjelvényük egy dühöngő oroszlánt ábrázol. A klub jelenleg az NSWE csoport tulajdonában van, amely Nassef Sawiris egyiptomi milliárdos és Wes Edens amerikai milliárdos cége.

Angol bajnokság tabella a FociTipp oldalán