Trogir látnivalók

Trogir ősi kisváros az adriai tengerparton. Múzeumvárosnak is hívják. A város, szűk utcácskáival kifejezetten velencei hangulatot áraszt, ez a régi időkből maradt fent. A velencei kultúra nagy hatást gyakorolt erre a térségre, melyet a mai napig megőrzött a kisváros, mely a mai napig városfallal van körülvéve. Két kiemelkedően szép öböl van a város környékén: Seget és a Saldun-öböl. A városka nevezetességei felejthetetlen élményt nyújtanak az idelátogatók számára.

Trogir Horvátország

Kamerlengo-erőd a XIII. században épült, és a velenceiek elleni védekezés funkciójával épült, bár ezt akkor nem sikerült befejezni, csak kétszáz évvel később, amikor a török támadás miatt muszáj volt. Itt láthatunk egy szabadtéri színpadot is, továbbá az erőd végén van a Szent Márk torony. A torony közelében megtekinthetjük a Marmont gloriett-et is, melyet Napóleon tiszteletére emelt a helyi kormányzó.

Szent Lőrinc Székesegyház a XIII-XV. Század között épült, továbbá a harangtornya még tovább, négyszáz éven keresztül. A negyvenhét méteres torony tökéletes állapotban van ma is, és látogatható. Radovan mester alkotása a templom, jelenleg Dalmácia legértékesebb építészeti alkotása. Trogir főterén található.

Cipilo-palota a székesegyházzal szemközt helyezkedik el. Amióta a templom áll, azóta ez a palota is, mely a város legbefolyásosabb családjának tulajdona volt, és a mai napig is Trogir legszebb háza, mely a középkorból épségben visszamaradt.

Városháza, melyet más néven Poderta palotának is hívnak. Eredetileg egy velencei helytartó palotája volt, majd a velencei uralom végeztével lett ez a városháza. Ez a város főterén található. A téren még megtekinthetjük ezen kívül az óratornyot, továbbá azt a helyet, mely a XV. Században az ítélkezés színhelye volt.

Trogir strandjai azok számára érdekesek, akiket inkább a kellemes időjárás és a pihenés vonzott ebbe a városba. Leglátogatottabb strand a Pantan strand, mely nincs messze a város központjától. Kicsit messzebb, a Ciovo-szigeten van az Okrug, melyet a trogini riviérának is hívnak. A strand két kilométer hosszú, és nagyon népszerű, éppen ezért Copacabana-ként is emlegetik. Kicsit messzebb, 12 km-re van Kava, mely a Ciovo-sziget keleti részén van, Slatinán túl. Különlegessége, hogy egyetlen épület sem látható a strandon vagy közelében. Ezen kívül van még egy strand, a Medena, mely Trogir déli részén található, az idelátogatók többnyire a Space Fun vízisport központ miatt részesítik előnyben a többi stranddal szemben.