Orchidea öntözése

Manapság egyre több helyen találkozhatunk a különféle orchideákkal, a kezdő hobbikertészek általában a lepkeorchidea kapcsán szeretnek bele ebbe az igen különleges növény fajba.

A lepkeorchideák közül a Phalaenopsis orchidea a legelterjedtebb, és az utcán sétálva is láthatjuk az ablakpárkányon álló példányokat. Ahhoz viszont, hogy sokáig gyönyörködhessünk a virágaiban érdemes megismerkedni a gondozásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Tippek a lepkeorchideák gondozásához

A kereskedelemben különböző áruházakban kedvező áron kínálnak hibrid Phalaenopsis növényeket, amelyeket kifejezetten az otthonokban való nevelésre fejlesztettek ki.

Megfelelő hely

A Phalaenopsis hibridek nagyon kedvelik a fényt, ezért ideális számukra a napsütéses ablakpárkány, azonban jó tudni, hogy az erős napfényt nem tolerálják, ezért érdemes a leveleket óvni a megégéstől. Az sem jó, ha túl sötét helyre állítjuk, mert azzal a virágzását akadályozzuk.

Az orchidea öntözése, párásítása

A lepkeorchideák átlátszó edénybe kerülnek beültetésre, így jól látható, hogy milyen a gyökerek színe. Az orchidea öntözése nem bonyolult: ha úgy látjuk, hogy a gyökerek szürkés színűvé váltak, akkor öntözzük meg, ha viszont szép zöldek, akkor nem kell locsolni. Az is mutatja a locsolás szükségességét, ha az ültető földje száraz. Ezt ellenőrizhetjük úgy is, ha kissé megemeljük a cserepet, és ha könnyű, akkor biztosan vízre szomjazik.

A téli hónapokban csak heti egy alkalommal öntözzük meg. Az is jó megoldás, ha a cserepét belemártjuk vízbe, viszont ne felejtsük el a felesleges vízmennyiséget kifolyatni. Az orchideák számára fontos a párás környezet biztosítása. Tehetünk nedves kavicsokat a cserepe alá egy tálcára, vagy kézi permetezővel párásíthatjuk a leveleket. Érdemes a szakértők tanácsát megfogadni, nevezetesen a párásítást még kora délutánra időzítsük, hogy a levelek az éjszakai lehűlésig megszáradhassanak. Így jó esetben csökken a lehetősége a gombás fertőzés kialakulásának.

Forrás: orchideatarsasag.hu