A vállízület kopásos megbetegedése és modern kezelése

A betegség lefolyása

Az arthrosis (porckopás), az izületi felszíneket borító porc degeneratív (elfajulásos) megbetegedése, mely a porcot és ízületet érő főleg mechanikai hatások miatt fokozatosan évek, évtizedek alatt alakul ki. Általában az idősebb korosztály megbetegedése. A porckopás elsősorban az ízületi porc teherviselő felszíneit érinti. A vállízület esetén a felkar flexiója (hajlítása), extensiója (hátrafeszítés), kirotációja, berotációja, abdukciója (törzstől távolítás oldalirányba) és addukciója (törzshöz közelítés) lehet korlátozott illetve fájdalmas. Képalkotó eljárások során az ízületi rés beszűkülését, peremszéli osteophytákat, subchondralis sclerosist és subchondralis cystákat láthatunk.

A porckopás elkülönítésében egyéb más ízületi megbetegedésektől a kórelőzmény, a lassú lefolyás, általában negatív laboreredmények, és eltekintve a minimális gyulladástól, negatív ízületi folyadék segíthet. A rotátorköpeny szakadását fizikális vizsgálat során (váll abdukciója, kirotációja csökkent, fájdalmas), illetve ultrahangvizsgálat során diagnosztizálhatjuk. A rotátorköpeny sérüléseit műtéti úton oldhatjuk meg, az elszakadt ínrészletek egyeztetésével.

Kezelés

A mozgás javítása, a fájdalom csökkentése, a gyulladás elkerülése, a porc további kopásának megakadályozása érdekében lehetőség van egy bizonyos „kenőanyag”, a HIALURONSAV bevitelére az ízületbe.

  • A hialuronsav természetes anyag, amely az emberi szervezetben több szövetben is megtalálható. Az ízületben a hialuronsav „csúszóképességet” biztosít.
  • A hialuronsav bevitelével az ízületbe lehetőség van arra, hogy serkentsük a porcsejtek működését, megakadályozzuk, hogy a csont elveszítse porcborítását.
  • A hialuronsav injekció beadása az ízületbe nem okoz fájdalmat, a szúrástól eltekintve. Az injekciót hetente egyszer, 3 vagy 5 alkalommal kell az érintett ízületbe beadni, a beteg ezzel jó pár hónapra megszabadul a fájdalomtól.
  • Az injekció beadása ambulanter történik, pár órás kímélettől eltekintve a mindennapi tevékenységek folytathatók. A kímélet nem fekvést vagy teljes nyugalmat jelent.
  • Mostanáig a hialuronsav beadását sok betegnél alkalmaztam igen jó eredménnyel