A fogak rendellenességei

Ha fejlődési rendellenességről van szó, akkor arra is számítani kell az adott esetben, hogy az a fogak elvesztésével is társul. A fogak rendellenességei általában a génekkel együtt öröklődnek, úgy mint más betegségek, stb. A következő sorokban a leggyakoribb fog rendellenességről lesz szó.

Számbeli eltérés Hyperodontia, jelentése szám feletti. Leggyakrabban még gyermekkorban kialakul. gyakorta a csontfogakkal történik meg, a tejfogak esetén inkább ritkábban.

Anodontia, Hypodontia Ennek jellemzője a hiányzó fog. Ez egy olyan betegség, amely során egy fog vagy fogcsoport hiányzik. Ezt úgy szokták megoldani, hogy pótfogakkal pótolják egy fogászati eljárás során. De nemcsak a fogaknak, hanem a fogzománcnak is lehetnek fejlődési rendellenességei. Hypoplasiásnak nevezzük azt, amikor nem szabályos a fogzománc mennyisége a fogakon. Ilyen rendellenességet okozhat például a tetraciklin. Fog rendellenességet okozhat még a D vitamin hiánya is. Ilyen esetekben a fogzománc bizonyos részei elmeszesednek.

Fluorózisnak nevezzük azt a rendellenességet, amikor a fogak fejlődése alatt nagy mennyiségű fluor képződik. Ha ez enyhe mértékben történik meg, akkor a fogfelszínen fehér foltos fogfelszín alakul ki, ha viszont nagyobb mértékben következik be, akkor a fogak besárgulnak és hajlamosak lesznek a törésre és a megkopásra.

A Hypocalcificatio olyan rendellenesség, amikor a fogzománcon semmi nem látszik, de ezzel ellenben rossz minőségű. Ez szintén örökölhető, de sok esetben a környezeti hatások is alakíthatják a létrejöttét. A szénsavas italok és a citrusgyümölcsök is lehetnek okai a kialakulásának. A fejlődési rendellenességek mellett az alakjuk és a formájuk is lehet eltérő a fogaknak.

Macrodontia- esetén a fogak a kelleténél nagyobbakra nőhetnek.

Microdontia- esetén pedig a fogak a megszokottnál kisebbekre nőnek. Ezeken kívül még ismert az ikerfog, valamint a Fusio dentium, vagyis a fogak összeolvadása.

Concretio dentinum- ez már az ép fogak esetén fordul elő. Ilyen esetben a szomszéd fogakhoz cementtel kapcsolódik az adott fog. Még ismert olyan betegség, amikor a foggyökérzet nő össze, valamint különböző fogágy betegségek is ismertek. A fogágy betegség során bakteriális fertőzés lép fel. A fertőzés elpusztítja a fogakat is. Ez nem kell szem elől tévesztenünk, a tüneteket figyelembe kell venni.